• Thai streetfood

    Thai streetfood

  • Puff pastry cheese sticks

    Puff pastry cheese sticks

  • Fusion curry chicken

    Fusion curry chicken

  • Poppy seed strudel

    Poppy seed strudel

  • Vietnamese sandwich seller

    Vietnamese sandwich seller

Ninive's blueberry rolls with marzipan - Blaubeer Rollen der Ninive mit Marzipan

Die Ninive hat mich in Ihrem Blog inspiriert mal was Anständiges aus meinen Blaubeeren im Kühlschrank zu machen. Was denn nur? Ein paar Blaubeere Rollen nach Ninive’s Schwedischer Art. Ich muss eh etwas vorbereiten und heute Abend ist das Spiel, also schnell die restlichen Blaubeeren aus dem Kühlschrank geschnappt und zu diesem leckeren Gebäck verarbeiten. Ideal für den Sommer, einen großen Fußballabend und auch als Willkommensgebäck. Also schnell noch mal das Rezept angeschaut, ein bisschen modifiziert und frisch ans Backwerk.
Teig
  • 350g Mehl
  • 25 g Zucker
  • 250 ml Milch
  • 1/2 Päckchen Trockenhefe
  • 1 Prise Salz
  • 50 g Roh Marzipan
Vanille Sahne Creme
  • 70 g Milch
  • 30 g Sahne
  • 1 Eigelb
  • 1 El Zucker
  • 2 El Maismehl
  • 1 Vanille Schote
Füllung:
  • 250g Blaubeeren
  • 1 EL Butter
  • 1 EL Zucker
  • 2 EL Mohn
  1. Die warme Milch mit der Hefe mischen und 10 Minuten einwirken lassen
  2. Alle Teigzutaten zu einem schönen glänzenden Teig Ball zusammen mischen
  3. Den Teig für eine halbe Stunde abgedeckt bei Zimmertemperatur beiseite stellen bis dieser sich ungefähr verdoppelt hat
  4. In der Zwischenzeit das Eigelb, den Zucker, das Mehl und ein paar Löffel Milch miteinander vermischen und durchrühren damit eine glatte Masse entsteht
  5. Die Milch, das Mark der Vanille und die Sahne in einer Topf füllen und zum Kochen bringen
  6. Die Milch jetzt zu der Eigelbmischung füllen und gut vermischen.
  7. Das Ganze in den Topf zurück fuellen und auf kleiner Flamme aufkochen. Dabei immer ruehren so dass keine Klumpen enstehen. Das Ganze verdickt sich nun zu einem Pudding.
  8. Den Pudding in eine Schuessel fuellen und beiseite stellen
  9. Nun den Teig auf einer bemehlten Oberflaeche ausrollen
  10. Die Butter schmelzen und auf dem Teig ausgiessen
  11. Den Zucker und die Mohnsamen daraufstreuen
  12. Die Beeren darauf verteilen
  13. Den Teig aufrollen so dass eine Wurst ensteht
  14. Von der Teigwurst rollen abschneiden und in eine gebutterte Backform setzen
  15. Auf jeder der Rollen einen Loeffel der Pudding Creme aufstreichen
  16. Das ganze kommt fuer 20 – 25 Minuten in einem mit 225 Grad vorgeheizten Backofen
  17. Wenn das Gebaeck angebraeunt ist aus dem Ofen nehmen aber nicht zu gierig sein, erst mal ein bisschen auskuehlen lassen damit man sich nicht den Mund verbrennt
English

Ninive inspired me in her blog to bake this blueberry role. Only by seeing the pictures on her website I had to give this one a go. A perfect summer bake and ideal snack for the final game tonight! I just had to make this one. Out of sheer coincidence I had a big bowl of blueberries at home and a very good reason to welcome somebody home with a special treat. So, dear Ninive, thank you very much for this great recipe that I was baking last night. It does remind me a bit of my poppy seed roll and pudding roll I have made and posted about before. So I got my stuff together, modified the recipe a little bit and went to execution. Here it goes and honestly, my advice: Try to make this one, it’s worth it.



Dough:
  • 350g wheat flour
  • 25 g sugar
  • 250 ml milk
  • 1/2 pack of dried yeast
  • 1 pinch of salt
  • 50 g marzipan
Vanilla Cream
  • 70 g milk
  • 30 g double cream
  • 1 egg yolk
  • 1 Tbsp sugar
  • 1 Tbsp corn flour
  • 1 fresh vanilla pod
Fillling:
  • 250 g blueberries
  • 1 Tbsp butter
  • 1 Tbsp sugar
  • 2 Tbsp poppy seeds
  1. Mix the warm milk with the yeast and put aside for 10 mins
  2. Mix all the dough ingredients to get a smooth ball of dough
  3. Put the dough aside for half an hour at room temperature until the dough has risen to the double of the volume
  4. In the meantime mix the yolk, sugar, flour and a few spoons of the milk and whisk it altogether to a smooth consistency
  5. Put the milk and the cream in a pot with the mark of the vanilla pod and bring it to a boil
  6. Pour the bubbling milk into the egg yolk mix and mix it well
  7. Pour it back into the pot, put it on a low flame and don’t forget stirring so no clumps will develop
  8. The cream will now thicken up to the consistency of a pudding
  9. Put the cream in a bowl and set aside
  10. Now roll out the dough that has doubled in size on a surface dusted with flour
  11. Melt some butter in a small pot and pour it on top of the rolled out dough
  12. Sprinkle some sugar and poppy seeds on top of the dough
  13. Put the berries on top of that
  14. Roll the dough up so you get like the shape of a sausage
  15. Cut slices of the sausage and place them on a buttered baking tray
  16. Put a spoon of the cream on top of each of the slices
  17. Put it in a preheated oven for 20 – 25 minutes until the surface is slightly brown and bubbling
  18. Take out, let it cool a bit before you bit in your juicy football snack

4 comments: