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Sweet walnut rum filled autumn pancakes

Serving of walnut vanilla rum filled pancake
I simply love walnuts. Their rich taste is just the best in comparison to all other nuts, but what’s more is that they are quite healthy. They are full of Vitamin E, Omega 3, Zinc, magnesium, iron and what not. So eating walnuts and using walnut oils is good for a healthy liver, hair, heart and certainly more. The walnut always revokes sweet childhood memories in me, I remember well when I used to go in the fields and collect the walnuts that had fallen from the trees in autumn. So I thought what a great idea of Zora from Kochtopf.me to organize this walnut calendar action. All interested bloggers have to hand in recipes that feature this great ingredient and then there will be a calendar made out of the result. This awesome idea merits the participation of the best recipes we got. But unfortunately I only had one day left to submit my recipe. I love walnuts and have been baking artisan walnut bread before, but I cannot submit any walnut bread as a recipe for the calendar as they don’t match the necessary requisites for participation. All that is left is making a last minute recipe and take some nice pictures, hoping that they will please the crowds. It’s a simple autumn recipe and it’s well refined, it tastes wonderful and can be made in less than half an hour. It’s my ode to the walnut and here we go with the walnut pancake recipe (I will also post it in German as I am not sure if English recipes are allowed).

Walnut rum vanilla filled pancakes on a plate with grated coconut on to
Walnut rum vanilla filled pancakes on a plate with grated coconut on top
Pancake batter:
  • 150 g (all-purpose / wheat flour)
  • 250 ml     milk
  • 4 eggs
  • 1 table spoon sugar
  • ½ pinch of salt
For the filling:
  • 5 Table spoon water
  • 100 g grated walnuts
  • 1 fresh vanilla pod
  • 1 table spoon honey
  • 3 table spoon sugar
  • Grated walnuts
    Grated walnuts
  • 2 table spoon rum

Mix all the ingredients for the pancake adding two table spoons of the grated walnut.
Pancake batter
Pancake batter

Heat some butter in a pan, pour a ladle full of pancake dough in the pan and cook it until the surface is getting hard, that is the time that the pancake is cooked well from below. Now turn the pancake over in the pan and cook for a while longer until the other side is nice and brown. Put the pancakes aside and keep them warm.
baked out pancake in the frying pan
baked out pancake in the frying pan
Mix the water with the sugar. Cut the fresh vanilla pod, take a knife and grate out the fresh vanilla mark from the vanilla pod, mix in the sugar water solution, put in in a pot and bring it to a boil. Add the grated walnut, bring this to a simmer and add the rum (walnut and rum just match perfectly) and the honey. Boil this mixture on low flame until the liquids are cooked out and you have a kind of a walnut paste. Don't be afraid of the alcohol, by cooking the mixture the alcohol of the rum will simply vaporize and you will be left with the test only. Don’t boil for too long or your sugar will caramelize too much and your mix risks burning.
Now you take the prepared pancakes. Take a good spoon full of the walnut vanilla rum filling; spread it over one half of the pancake. Now fold the other half of the pancake over and you are ready for preparing your walnut pancakes. Sprinkle some grated coconut or some powder sugar on top of the pancake for garnish.

Pfannkuchen Teig:
  • 150 g Mehl
  • 250 ml Milch
  • 4 Eier
  • 1 EL Zucker
  • ½ Prise Salz
Füllung:
  • 5 EL Wasser
  • 100 g geriebene Walnüsse
  • 1 frische Vanille Schote
  • 1 EL Honig
  • 3 EL Zucker
  • 2 EL Rum
Etwas getrocknete gerieben Kokosflocken
Alle Zutaten für den Pfannkuchen Teig vermischen und 2 EL der geriebenen Walnuss dazugeben. Gut durchmischen. Eine Pfanne mit etwas Butter darin erhitzen und einen Schöpflöffel der Pfannkuchen Masse dazugeben. Pfannkuchen auf beiden Seiten kross braun ausbacken und warmstellen. Alle Pfannkuchen so ausbacken und dann beiseite stellen damit später die Füllung dazukommen kann.
Nun zur Füllung. Hier mischen wir das Wasser mit dem Zucker. Dann schneiden wir die Vanilleschote auf und kratzen das frische Vanillemark mit einem Messer aus der Schote. Das kommt nun in das Zuckerwasser. Das ganze kommt einen Topf oder eine tiefe Pfanne und wir erhitzen es bis es kocht. Dann kommen die geriebenen Walnüsse dazu. Dieses wird wiederum erhitzt bis es simmert, dann kommt der Rum (Rum passt hervorragend zur Walnuss, keine Angst auch wegen dem Alkohol, der verdunstet nämlich beim Kochen) und der Honig dazu. Diese Masse wird nun auf kleiner Flamme gekocht bis der flüssige Anteil verkocht ist und die Masse zäh und streichfähig ist. Bitte die Masse nicht zu heiß und zu lange kochen damit sie nicht zu stark karamellisiert und eventuell noch verbrennt.
Jetzt einen Löffel der Masse jeweils über die Hälfte eines Pfannkuchens verstreichen und den Pfannkuchen dann in der Mitte zusammenklappen, fertig ist der gefüllte Pfannkuchen. Zur Dekoration kann man nun noch nach Beiblieben Puderzucker oder geriebene Kokosnussflocken oben drauf streuen.

5 comments:

  1. .. oder eine Kugel Vanille-Eis... ich liebe Pfannkuchen!

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  2. Vanille Eis ist leider auch nicht mehr im Kühlschrank, steht aber schon auf der Shopping Liste. Ach das schlimmste am Urlaub ist das zurück kommen und es ist nichts im Haus da.

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  3. Sieht köstlich aus! Gut, dass du das Rezept noch auf Deutsch anbietest. Der Kalender wird ja auf Deutsch erscheinen. Toi,toi,toi auf ein Kalenderblatt. :-)

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  4. Sieht sehr lecker aus! Und kann ich zur jeder Jahreszeit essen.

    Liebe Grüße
    Anna

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  5. Danke schoen und Nachbacken ist ausdruecklich jederzeit erlaubt :)

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